Budapest fürdővárosi szerepét és rangját szinte mindenki ismeri és elismeri. A város egyedi természeti adottsága, hogy a Budai-hegység keleti peremét kísérő szerkezeti vonal mentén 123 hévforrás fakad, amelyek naponta 70 millió liter vizet adnak. A hévizek azonban nem csupán fürdőkként járultak hozzá Budapest arculatához. A kőzetek, elsősorban a triász időszakiak, repedései mentén a felszín felé igyekvő hévizek üregeket oldottak ki, az üregekben és azok falán kővirágokra emlékeztető cseppkövek, borsókövek, aragonit- és gipszkristályok képződtek.

Így jöttek létre a látogatók előtt megnyitott 29 km hosszú Pál-völgyi és a több mint 2 km hosszú Szemlő-hegyi barlangok. Ezek a barlangok 500 illetve 250 m hosszú túraútvonalon vezetővel bárki által látogathatóak.

  • Pál-völgyi Barlang
    Cím:Budapest, II. kerület, Szépvölgyi út 162.
    Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig
  • Szemlő-hegyi Barlang
    Cím: Budapest, II. kerület, Pusztaszeri út 35.
    Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig

További hévizes eredetű, ám kiépítetlen, látogató útvonal nélküli barlangok rejtőznek a József-, a Ferenc- és a Mátyás-hegy alatt is. A József-hegyi barlang a budai barlangok között szokatlanul nagy, 40-70 méter hosszú termeiről, 10-20 méter magas járatairól, valamint aragonit- és gipszkristályainak mesésen gazdag formáiról egyaránt híres. Ezek a barlangok az idegenforgalom számára nem elérhetők, úgynevezett túrabarlangok, melyek látogatása szigorú feltételekhez és felszereléshez kötött. Ugyanakkor ha kúszós-mászós barlangtúrára vágyunk a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat túravezetői állnak rendelkezésünkre.