Budapest belvárosa alatt 39 méterrel, hozzávetőlegesen a Kossuth Lajos tér és a Szabadság tér között, egy évtizedeken át titkolt létesítmény húzódik, az úgynevezett F4 objektum vagy Rákosi-bunker. Magyarország volt kommunista vezetőjének, Rákosi Mátyás megrendelésére készült óvóhely közvetlen összeköttetésben áll a metróvonallal, s vélhetően kapcsolódik az Országházhoz és a Magyar Dolgozók Pártjának volt székházához.
A 2200 ember befogadására alkalmas 3500-3800 négyzetméteres objektum 1953-ban készült el, a 2-es metró alagútjával 1973-ban kapcsolták össze. A létesítmény célja az volt, hogy egy esetleges atomtámadás alkalmával védelmet nyújtson a párt képviselő tagjainak, valamint helyet biztosítson a Parlament irodáinak.
A búvóhely létezéséről a nagyközönség csak az 1980-as években szerzett tudomást. A hidegháború enyhülésével berendezéseit javarészt elhordták, állapota mára teljesen leromlott, ellenben a szellőztető berendezések működnek. A létesítmény jövőbeli hasznosítása még kérdéses, jelenleg nem látogatható.
Ha az atombunker felszíni nyomaira vagyunk kíváncsiak, látogassunk el a Szabadság térre, melynek szomszédságában megtaláljuk a vészkijáratként is szolgáló szellőzőt.
Cím: Budapest, V. kerület, Szabadság tér

A hidegháború idején nem csak a pártvezetés számára építettek óvóhelyet, hanem a lakosság részére is. Budapest legnagyobb óvóhelye a metróalagút, amely katasztrófa esetén 220 ezer embert képes befogadni. A betelepülőket többtonnás acélkapuk választják a külvilágtól, három napra elegendő vizet, levegőt és elektromos áramot biztosítva. Veszély esetén egy egész kis földalatti város tárulna elénk, mosdókkal és egészségügyi ellátást biztosító helyszínekkel… Bízzunk benne, hogy ezek a terek továbbra is rejtve maradnak előttünk.